top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıUgur Bircan

CNC MAKİNELERİNDE KORUYUCU BAKIM

Gündelik kullanımda problemsiz bir kesim gerçekleştirmek için kaliteli bir kesici takım kullanmak kadar önemlidir. Gözlemlenen problemler çok basit sebeplerden dolayı oluşmaktadır. Bunların başında da temizlik ve yağlamanın ihmal edilmesi birinci sırada gelmekte, kullanıcıya kaybedilmiş zaman, ziyan olmuş malzeme yüzünden beklenmedik maliyetler getirmektedir. Oysaki bu olumsuzluklardan korunmak oldukça sabittir. Koruyucu bakımın işlemler sıralamasını belirtmek gerekirse yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir. Güne başlarken kesimden önce yapılması tavsiye edilir.

1- Basınçlı hava yardımı ile makinenizdeki bütün toz, talaş ve kestiğiniz malzemeden kalan kırıntıların tamamını uzaklaştırın.

2- Fren balata temizleyici sprey kimyasal ile hareket halindeki makinenin vidalı mil somunları ve ray-araba donanımlarını temizleyiniz. Bu kimyasal tortulaşmış kir ve yağları kısa sürede eriterek hareketli parçaların çalışmasını rahatlatmaktadır. Ayrıca bu kimyasal kısa sürede buharlaşarak kuruma meydana gelir. Makinenin yağsız ve kuru olarak çalıştırılması mekanik parçalar için sakıncalıdır. Temizleyici spreyin kuruduğu gözlendiğinde fazla zaman geçirmeden No:68 kızak yağı ile yağlanmalı.

Dikkat edilecek hususlar;

1- Temizlik işlemine başlarken kesici takımı çıkartınız.

2- Pens, pens kapağı ve pens yatağı basınçlı hava ile temizlenmeli ardından WD40 ile yağlanmalıdır.

3- Lazer cnc kullanıyorsanız lens ve aynalar temizlenmeli, chiller su seviyesi kontrol edilmelidir.

4- Temizlik ve yağlama işlemi hareket halindeki makineye yapılarak daha etkili sonuç alınmalıdır.

5- Temizleyici sprey kullanmadan kirli yağın üzerine yeniden yağlama yapılmamalı, önce kirli yağ mutlaka uzaklaştırılmalıdır.

6- Yağlama yapıldıktan sonra 10dk temizlik programı çalışmaya devam ettirilmelidir.

768 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page