top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıUgur Bircan

CNC Plazma kesicilerde hangi gaz kullanılmalı?

Güncelleme tarihi: 14 Oca 2021

Plazma kesicilerde hava, oksijen, azot, argon-hidrojen bağlanıp kullanılabilir. Bu endüstriyel gazların kullanım sebebi aşağıdaki gibidir.


Hava; Kolay erişilebilir en ucuz gaz türüdür, hemen her atölyede kompresör mevcut olup 5.5 bar kolaylıkla elde edilebilir. Ancak ucuz olan hava kesiminin dezavantajları vardır. Hava ile yapılan kesim yüzeyde metalurjik değişiklikler oluşturur. Bu değişiklikler metalde kaynatılabilme, şekillendirme ve işleme zorluğu olarak karşımıza çıkar. Hava kesim yüzeyinde çapak çıkartır. Hava kesimi yapan bir plazmanın torch sarf malzemesi ömrü uzundur (elektrod ve nozul değişimi)


Azot; Aluminyum ve paslanmaz çelik kesiminde başarılı sonuç elde edilmesini sağlar. Sarf ömrü orta seviyededir. Azot gazı kullanılarak yapılan kesimde aynen hava ile yapılan kesimde olduğu gibi metalurjik yapısal değişiklikler oluşur. Kesim yüzeyinde çapaklanma gözlemlenir.

Argon-Hidrojen; 6mm den daha kalın paslanmaz çelik kesimlerinde tercih edilmelidir. Düzgün ve parlak yüzey çıkartır. Çok iyi sarf malzemesi ömrü vardır. Dezavantajları kullanılan gazların yüksek maliyetli olması ve aluminyumda iyi sonuç gösterememesidir.

Oksijen; Karbonlu çelik malzeme kesimi için eniyi tercihtir. İdeal kesim hızı ve kesim kalitesi tespit edilerek yüksek kaliteli kesimler yapılması mümkündür. Sarf malzemesi ömrü çok düşüktür.

2.548 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page